Siirry sisältöön

Kuinka kierrättää vanhat vaatteet uudelleen käyttökelpoisiksi?

Vaatteita ei kannata heittää heti pois, vaikka haaruksiin tai kainaloon tulisikin reikä. Myöskään värien haalistuessa ei kannata heti heittää hanskoja tiskiin.

Jokaisesta kotitaloudesta pitäisi löytyä lankaa ja neula, jolla pienet reiät saa korjattua, eikä kukaan huomaa mitään. Näin säästää satasia, kun ei tarvitse aina noutaa uusia vaateparsia kaupasta näinkin pieneen ongelmaan.

Vaatteiden kierrätys

Värjää haalistuneet vaatteet, koristele, leikkaa ja ompele

Hyvin varustelluista kaupoista kuten marketeista ja erikoisliikkeistä saa myös eri värisiä väriaineita, jotka on suunniteltu erityisesti vaatteiden värjäykseen. Jos pikimustat farkkusi ovat enää vain varjo entisestää, ei kuin väriaine pesukoneeseen ja farkkujen kanssa pyörimään. Tuloksena ovat entistä ehommat housut.

Jos jokin vaateparsi vaan muuten vain kyllästyttää, kannattaa harkita, voisiko sen koristella vaikka lätkäisemällä rinnuksiin tai reiden kohdalla eri värisen kangas palan? Yksivärisestä paidasta saa myös kovin eri näköisen koristelemalla sen rinnuksen paljeteilla. Farkuissa voi suosio myös erilaisia ketjuja, joita ei edes tarvitsisi ommella kankaaseen kiinni. Pesussa kutistuneesta mekosta voi myös leikata ja ommella vaikka paidan, jolloin vanhan pilalle menneen vaatteen tilalle saa kuin uuden vaatteen.

Pidennä ikää ja kavenna

Esimerkiksi farkkujen kohdalla on hyvä tietää, että niiden käyttöikää voi pidentää säilömällä ne pesemisen sijaan pakastimeen. Näin säästyy värien haalistumiselta, ja hajut ja bakteerit kuolevat kuin itsestään. Farkut saattavat saada jopa monta vuotta lisää käyttöikää. Samoin voi tehdä neuleille ja muille päälypaidoille.

Jos tiputtaa paljon painoa, on sanomatta selvää, että vaatteet jäävät isoiksi. Suurinta osaa housuista ja paidoista pystyy kuitenkin kaventamaan ompelemalla vain suoraa saumaa nurjalta puolelta. Helpointa on ommella sisäsivuilta, jossa kangas ei ole niin paksua, mikäli housuja ei halua aluksi purkaa.

Ekologisuus on pop

Tällöin voi kuitenkin törmätä siihen ongelmaan, että esimerkiksi farkut jäävät vyötäröltä liian isoiksi, eikä niitä edes saa nostettua enää nii ylös, sillä haarat eivät anna periksi. Jämäkkyys palaa kuitenkin reisiin ja sääriin, joten farkut eivät tipu jalasta. Liian suuria kavennuksia ei sisäsaumasta näin ollen kannata tehdä.

Farkkuja tai muita housuja voi kaventaa myös ulkosaumasta, jolloin kavennus onnistunee paremmin, mutta teettää purkutoimien takia enemmän töitä. Paitoja on helpompi kaventaa, sillä ne ovat usein joustavaa materiaalia ja etenkin löysien mallien kohdalla, kaventamista ei edes huomaa ulospäin, eikä sitä tunne käyttäessä sisältäpäin.

Lihoessa on taas sanomatta selvää, että joutuu usein vaateostoksille. Liian pienet vaatteet ja sen vuoksi vilkkuvat persposket eivät ole kenenkään mielestä kovin seksikkäät, joten kannattaa reilusti myöntää itselle, jos reilua lihomista on tapahtunut ja suunnata vaateostoksille. Mikäli on taipumusta jojoilla painonsa kanssa, ei kertaostokseen kannata käyttää hirveästi rahaa, vaan kannattaa suosia esimerkiksi edullisia verkkokauppoja kuten Zalandoa.

Vanha kannattaa kierrättää

Jos taas esimerkiksi on reilusti eri painoinen talvella ja laihduttaa sitten kesäkuntoon, on vaatekaapissa hyvä pitää kahden kokoiset vaatteet. Monihan pitääkin kaappinsa uumenissa tavoitefarkkuja, jotka vedetään ylle sitten joskus, jos niihin mahdutaan. Useille moiset kiusankappaleet kuitenkin aiheuttavat ennemmin harmaita hiuksia, jolloin sellaisia ei haluta missään nimessä säilyttää.

Älä unohda kirpputoreja

Myös isoilta kirpputoreilta saattaa löytyä vaikka minkälaisia aarteita edullisesti, joten kannattaa pitää nekin mielessä, jos on uuden takin tai muiden vetimien tarpeessa. Jos taas on pikkurahan puutetta, ei kirpputorilla myyminen ole huono vaihtoehto. Kannattaa kuitenkin varautua siihen, että pitää olla paljon laadukasta tavaraa, jotta kirpparilta saisi edes satasen kouraan pöytävuokran jälkeen.

Helposti vain löytää itsensä keräilemästä myyntipöydältä myllättyjä vaateparsia, joista yksikään ei ole hävinnyt ainakaan niin, että siitä olisi joku maksanut. Vaatteiden hinnoitteluun ja pöydän siistinä pitämiseen menee yllättävän paljon aikaa, joten kirpputorilta saatu tuotto ei monesti maksa vaivaa. Ihmiset eivät ole myöskään valmiita maksamaan alun perin arvokkaistakaan ostoksista kuin euron tai pari, joten on turha haaveilla kalliista myyntihinnoista.