Siirry sisältöön

Kuinka voit siivota mahdollisimman ekologisesti

Ekologisuus on tärkeää myös jokapäiväisissä askareissa. Pienillä valinnoilla on merkitystä, näin kliseisesti sanottuna, mutta tottahan se on. Ekologisuuden ei tarvitse olla vaikeaa, eikä sen takia tarvitse muuttaa koko omaa elämäntapaa. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että on olemassa ekologisia ja luontoystävällisempiä tapoja kuin voimakkaat puhdistusaineet jotka vahingoittavat luontoa. Kaikki lähtee siitä minkä purkin pesuainetta otat kaupasta, kuinka usein siivoat ja käytätkö uusiutuvia materiaaleja.

Pesuaineet

Käytä mahdollisimman luonnonmukaisia ja luontoon hajoavia pesuaineita. Jos löysät luomu pesuaineita aina parempi. Luonnonmukaiset ja biohajoavat pesuaineet ovat ystävällisiä ympäristölle sekä ihmisille. Vahvojen kemiallisten pesuaineiden höyryt voivat olla hengittäessä haitallisia ja koskettaessa ihoa ne voivat ärsyttää, tai laukaista allergisen reaktion. Suosi siis mietoja luonnontuotteita. Älä osta monia eri pesuaineita joka pinnalle, sillä yleensä yksi pesuaine sopii useille tasoille. Turhaan ostat keittiöön ja olohuoneeseen eri aineita, sillä sama aine puhdistaa kummatkin alueet.

Työvälineet

Satsaa laadukkaisiin kestäviin materiaaleihin, ja käytä ne mahdollisimman loppuun ennen uuden hankkimista. Voit myös hyödyntää vaikka vanhaa t-paitaa ja käyttää sitä kalliiden siivousrättien sijaan. Huolla välineet hyvin, näin ne kestävät pidempään ja ovat hygieenisempiä. Osta biohajoavia puhdistusliinoja, jotta voit kompostoida ne käyttöiän tultua loppuun.

Panosta ekologisiin puhdistusiaineisiin

Vältä

Pitkiä siivousvälejä. Mitä useammin siivoat, sitä vähemmän on siivottava kerta toisensa jälkeen. Myöskään pinttyneitä tahroja ei ehdi syntyä, jos siivoat usein ja säännöllisesti. Pinttymät on hankala hinkata irti, ja se kuluttaa sekä välineitä että puhdistusaineita. Vältä myöskin kertakäyttöisiä puhdistusliinoja tai muita välineitä mistä tulee kamalasti jätettä.

Älä liioittele pesuaineiden määrien kanssa. Ohjeistuksesta huolimatta pienempi määrä voi jo riittää puhdistamaan pinnat. Käyttämällä vähemmän pesuainetta kerralla, kestävät ne pidempään ja et kuormita luontoa liikaa.

Kaikki tarpeellinen löytyy kodista

Hyödynnä jo kodista löytyviä aineita. Elintarvikkeet ovat tehokkaita puhdistusaineita. Etikka ja ruokasooda mainittakoon hyvinä siivousaineina. Myös coca colaa on käytetty siivouksessa. Se puhdistaa esim. wc pöntön tai pinttyneen paistinpannun. Suolalla ja sitruunalla saat ruosteen pois ja haarukat kiiltämään.

Suola on myös oiva apu punaviinitahroihin. Kerrankos sitä vahingossa kaataa punaviinit vaalealle matolle, silloin kannattaa tarttua saman tien suolapurkkiin ja ripottaa reilusti suolaa tahran päälle. Suola imee viinin itseensä, ja tahra jää vähäiseksi. Jos satut omistamaan punaviinitahroille tarkoitettua puhdistusainetta, laita sitä vielä perään tahralle ja se on pian poissa.

Piimä on ehkä hieman tuntemattomampi siivousväline mikä löytyy kodista, mutta tehokas esimerkiksi hometahrojen poistossa. Myös kesällä tulleet ikävät ruohotahrat voidaan poistaa piimällä.

Näitä ja monia muita kodin perustarvikkeita hyödyntämällä säästät kalliissa siivousaineissa. Säästöä syntyy omalle kukkarolle sekä luonnolle.

Ruoka siivous-ja puhdistusvälineenä

Ihmesieni

Jo hitiksi muodostunut ihmesieni, on käytössä kuluva puhdistussieni, joka ei tarvitse mitään puhdistusaineita. Tämä on jokaisen ekologisesta siivouksesta innostuneen unelma, sillä siitä ei muodostu juurikaan jätettä tai päästöjä. Sieni saa irti pinttyneetkin tahrat ja on todella tehokas kaikilla pinnoilla, itseltäni löytyy aina kappale tai kaksi kaapista. Huonona puolena tässä on se että sieni kuluu melko nopeasti loppuun jos se on päivittäisessä käytössä.

Lajittele jätteet

Ekologiseen siivoukseen kuuluu tietenkin asianmukainen jätteiden lajittelu. Siivousvälineet sekä muut jätteet mitä siivouksesta aiheutuu, tulee hävittää ja lajitella oikein. Kaikki mikä on mahdollista kompostoida, laitetaan biojätteeseen, muut, kuten tyhjät pesuainepullot lajitellaan sekajätteeseen tai energiajätteeseen.

Tässä vain muutamia vinkkejä siihen miten voit aloittaa ekologisen siivouksen. Mahdollisuuksia on rajattomasti, joten käytä omaa luovuuttasi ekologisessa puhdistuksessa.

Kyllä Martat tietää! Martoilta saa oikeasti hyviä niksejä siivoukseen - katso vaikka tämä: