Siirry sisältöön

Mitä tehdä, jos lääkekaapissa on vanhaksi menneitä lääkkeitä?

Useilla meillä jää vessan peilikaappiin vanhaksi mennyttä Buranaa, antibiootteja tai muita reseptilääkkeitä. Ne ovat ongelmajätettä, joten niitä ei saa heittää huolimattomasti roskapussiin. Siellä ne voisivat joutua vaikka lapsen suuhun ja aiheuttaa näin pahimmillaan hengenvaaran.

Lääkejätettä ovat kaikki käyttämättä jääneet, vanhentuneet tai sellaiset lääkkeet, joiden käytön viranomainen, lääkkeen valmistaja, myyntiluvan tai rekisteröinnin haltija on kieltänyt.

Koska lääkejäte on aina vaarallista jätettä, on se hävitettävä oikein. Tarkista lääkekaappisi sisältö ja hävitä lääkejätteet näiden ohjeiden mukaan. Fimean kansalaisten lääketiedossa neuvotaan poistamaan reseptilääkkeistä ohjeliput tietosuojan takia. Ota vanhat tai käyttämättä jääneet tabletit ja kapselit pois alkuperäispakkauksistaan, pakkaa ne irrallisina läpinäkyvään muovipussiin, ja vie ne lähimpään apteekkiin. Fimea neuvoo, että jodipitoiset lääkkeet ja elohopeakuumemittarit täytyy eritellä muusta lääkejätteestä ja kiikuttaa apteekkiin.

Lääkejäte on ongelmajätettä

Palauta sytostaattia sisältävät lääkejätteet eli syövän hoidossa käytettävät lääkkeet ja esimerkiksi metotreksaattia sisältävät valmisteet erillisessä muovipussissa ja alkuperäispakkauksissaan apteekkiin. Palauta ruiskut ja neulat erillään lääkejätteistä, esimerkiksi pakattuna läpäisemättömään muovipulloon tai lasipurkkiin. Näidenkin palauttaminen on erittäin tärkeää, sillä lapset voivat saada näillä pahaa jälkeä aikaiseksi, mikäli neulan käyttäjällä olisi ollut vaikkapa hepatiitti. Onneksi B- ja C-hepatiitin tarttuminen ainakaan diabeetikkojen käyttämistä insuliinikynistä ei pitäisi olla mahdollista.

Insuliinineulaa käytetään insuliinia annosteltaessa ihonalaisessa kudoksessa. Siellä verisuonitus on heikkoa, eikä insuliinineulaan tule juurikaan verta. Insuliinia piikitettäessä työnnetään insuliinia pois päin ruiskusta ihon alle, eikä neulaan vedetä mitään sisään elimistöstä, jolloin hepatiitin tarttuminenkin käy hyvin epätodennäköiseksi.

Insuliinijäte

Älä myöskään koskaan huuhdo lääkejätteitä viemäriin, sillä jos lääkeaineet joutuvat ympäristöön, ne voivat vaikuttaa maaperän ja vesien mikrobilajistoon tai eläin- ja kasvikuntaan. Kraanasta tulevassa juomavedessämme on jo toditetusti suuri osa lääkeaineiden jäämiä, jotka sitten huuhtelemme kurkustamme alas. Vaikka suomalaisilla sanotaan olevan maailman paras juomavesi, eivät nykyiset veden puhdistusmenetelmät riitä poistamaan lääkejäämiä.

Avuksi ongelmaan on keksitty muun muassa veden suodatuskannuja, jota kuitenkaan suurimmalla osalla ihmisistä ei ole. Onneksi sellaisia saa edullisesti reilulla parilla kympillä esimerkiksi Prismasta, jossa myydään Brita-kannua veden suodattamiseen. Hifimpiä versioitakin on tarjolla, mutta niillä on luonnollisesti enemmän hintaa. Keittiön kraanaan voi esimerkiksi asentaa suoraan suodattimen. Hanaan kiinnitettävän suodattimen saa noin 50 eurolla. Se parantaa veden makua ja poistaa muun muassa 75 prosenttia veden kloorista.

Apteekin lisäksi ylimääräiset lääkkeet voi palauttaa kunnan järjestämään hävityspisteeseen. Yllä mainitut ohjeet pätevät myös, kun palautat lääkejätteitä kunnan hävityspisteeseen.