Siirry sisältöön

Näillä pienillä vinkeillä arkipäivän ekologisuus helpottuu!

TÄRKEÄ SIVU KIERRÄTYKSEN OPPIMISEEN:
https://www.kierratys.info

Kierrättäminen on helppoa, kun sitä tekee systemaattisesti joka päivä. Lajittelee biojätteen ja sekajätteen omaansa, lyttää maitopurkit ja vie ne pahvinkeräykseen yhdessä muun pahviroskan kanssa.

Kartongin erilliskierrätys on monien kaupunkien jätehuoltomääräysten nojalla järjestettävä suuremmissa taloyhtiöissä. Kierrätysastioihin voi laittaa kartonkia ja tavallisesti myös pahvia ja nestekartonkia. Keräyskartonkia ovat kaikki kaupasta ostettujen tuotteiden paperi- ja kartonkipakkaukset. Lisäksi keräyskartonkia ovat muun muassa aaltopahvilaatikot, ruskeat kirjekuoret ja voimapaperi.

Muista kierrättää

Lehtiroskat taas kuten mainosposti pitää lajitella omaan kasaansa. Kannattaa huolehtia, että omistaa ensinnäkin tarpeeksi erilaisia kierrätysastioita, jotta lajittelu tulee mahdolliseksi. Jotta sekaannuksia ei tulisi, on lajitteluastiat hyvä merkata kuvilla tai kirjoittaa kylkeen, mitä kyseiseen astiaan saa laittaa.
Jätelasi viedään lasinkeräysastiaan, joita on usein elintarvikeliikkeiden läheisyydessä tai jätteenkeräyspisteissä.

Esimerkiksi lasipurkkeja näkee valitettavan usein joutuvan sekajätteeseen, eikä kaikkien taloyhtiöiden roskakatoksissa ole mahdollista eritellä lasijätettä. Samoin on muovien laita. Niistä kuitenkin suurimman osan voi laittaa energiajätteeseen.

Lasia voi hyvin kierrättää

Jos mahdollista, sijoita kierrätysastiat lähelle ulko-ovea, jotta ne ovat siinä kuin muistuttamassa roskien viemisen tärkeydestä.

Jos taloudesta löytyy lapsia, heitä voi innostaa kierrättämään tekemällä siitä leikin: kuka muistaa mihin tyhjä maitopurkki laitetaan, entäpä omenan raato?

Minimoi ruokajäte

Yritä minimoida ruokajäte: älä valmista ruokaa liikaa, jollei sitä ole tarkoitus syödä useampana päivänä. Jos ruokaa kuitenkin jää, pakasta se roskikseen heittämisen sijaan.

Pidä läpinäkyvissä purkeissa kaikkia sellaisia ruokia, joiden kohdalla se on mahdollista. Näin on helpompi kartoittaa yhdellä silmäyksellä, mitä ruokia puuttuu ja mitä on tarpeeksi, eikä tule kerrytettyä turhia ruokavarastoja.

Roskia ei kannata jemmata omiin kaappeihin, vaan viedä niitä sitä mukaan roskakatokseen, kun roskaa kertyy. Jollei omasta asuntoyhtiöstä löydy paikkaa käytetyille pattereille, täytyy ne kiikuttaa lähimpään Citymarketiin tai vastaavaan paikkaan, mistä kierrätyspiste löytyy.

Kierrätä vaatteet

Pieneksi käyneet lasten vaatteet kannattaa säilöä laatikoihin varastoon odottamaan, että ne ovat sopivia pikkuveljelle tai -siskolle. Kannattaa muistaa, että nykyään pojatkin voivat käyttää punaista ja tytöt sinistä. Ei siis pidä olla liian kaavoihin kangistunut.

Suomessa syntyy vuosittain 90 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä. Tästä suurin osa, arvioiden mukaan noin 75 prosenttia, on tähän asti päätynyt kaatopaikalle. Yhtä suomalaista kohden tämä tarkoittaa jopa 17 kiloa tekstiilijätettä vuodessa.
Kierrätä myös vaatteet

Vuoden 2016 alussa voimaan astui tekstiilijätteen kaatopaikkasijoittamisen kieltävä kaatopaikkakielto. Nykyään kaatopaikalle ei saa päätyä mitään orgaanista jätettä kuten puuvilla- ja selluloosakuituisia vaatteita. Sen sijaan tämän jätteen pitäisi päätyä poltettavaksi.

Omat käyttämättömäksi jääneet vaatteet pitää siis viedä UFF:lle, SPR:n Konttiin taikka muuhun kierrätyskeskukseen, mikäli niitä ei viitsi alkaa myydä kirpputorilla. Vaatteita voi myös lahjoittaa tutuille ja kavereille. Kannattaa muistaa, että sukulaistyttö saattaisi hyötyä omalle lapselle pieneksi käyneestä takista.

Hyödynnä sosiaalinen media

Facebook on nykyisin kätevä väline myös kaikenlaiseen kierrättämiseen: sen lisäksi, että voit mainostaa tarpeettomaksi jääneitä tavaroita omassa profiilissasi, voit myös liittyä Facebookin lukuisiin myynti- ja kierrätyspiireihin, joissa monet tavarat vaihtavat omistajaa.
Kun ostat uusia tuotteita, kiinnitä huomiota siihen, että ne olisivat pakattu mahdollisemman vähään määrään paperia. Suosi kauppoja, jotka pakkaavat tuotteensa kierrätyspaperiin. Näin teet hyvän ekoteon.

Pantilliset juomapakkaukset ovat kierrätyksen edelläkävijöitä mihin tahansa muihin tuotteisiin ja pakkauksiin verrattuna. Palautettavia juomapakkauksia ovat muun muassa lasipullot, alumiinitölkit ja kierrätysmuovipullot. Etenkin lasipullot ihmiset palauttavat lähes poikkeuksetta kauppaan, sillä niistä saa panttimaksun.
Kotimme maapalloa on suojeltava

Sähkölaitteet, kuten jääkaapit, televisiot, tietokoneet ja pyykinpesukoneet voi Suomessa kierrättää ilmaiseksi. Vastuu kierrätyksestä on valmistajilla ja maahantuojilla. Kierrätyspisteinä toimivat muun muassa kunnalliset jäteasemat ja useat kodinkoneliikkeet.

Käytätkö ekologista energiaa?

Arkipäivän valinnat kotona ovat erittäin tärkeitä myös käyttämäsi energian kannalta. Kiinnostaako sinua vain sähkön halpa hinta vai haluatko oikeasti ekologista sähköä? Ja jätätkö valot turhaan päälle, kulutatko liikaa vettä ja pidätkö kotisi lämpötilaa liian korkeana? Varmasti kaikille tuttuja juttuja, mutta kummasti niiden noudattaminen tuottaa ongelmia melko monelle..