Siirry sisältöön

Toimi näin, jos haluat matkustaa ekologisesti

Mahdollisuudet varmasti ovat rajattomat, jos vain itse jaksaa asiaan ihan todenteolla perehtyä. Toki vaihtoehtona on aina ottaa fillari tai jalat alle, ei kai sen ekologisempaa tapaa voikaan olla..

Koko maapallo

Lentäen olisit jo perillä

Jos siis tarkoituksena on taittaa pitkiä matkoja tietyn aikarajan sisään, valitse lentäminen. Vaikka lentömisessä ei juurikaan taida olla mitään ekologista, ainakaan näin viime aikaisten kokemusten perusteella.

Jos kuitenkin olet ekologisuuden huippu ja mikä tahansa lentopeli ei kelpaa, ei auta muu kuin perehtyä asiaan. Tarkastele eri lentoyhtiöiden arvoja ja tilastollisia tutkimuksia ekologisuuteen viittaavista asioista. Ota selvää onko lentoyhtiö todella kiinnostunut ekologisuudesta ja millä tavalla se näkyy asiakkaille saakka. Siinä se, lentömisen ekologisuus.

Juna

Jos matkustat Suomen sisällä, tai vaikka ulkomaillakin, valitse pitkille matkoille juna. Juna on edukkaampa, ainakin joissain tilanteissa, kuin oma auto. Ja kyllä, juna on ekologisempi matkustusvaihtoehto kuin oma auto. Suomessa ei todellakaan vertailla eri rautatieyhtiöiden tilastoja ekologisuudesta, kun meillä on olemassa kokonaista yksi rautatieliikennöistijä. Ulkomailla saattaa ollakin useampia yhtiöitä suorittamassa raideliikennettä, joten heidän taustojaan kannattaa tutkiskella ekologisuuden ollessa lähellä omaa sydäntä.

Bussi

Loikkaan bussiin sen sijaan, että kulkisit omalla autolla. Oli kyse sitten ihan paikallisliikenteestä tai pitkistä matkoista. Ekologisuuden lisäksi bussissa matkustaessa voi ottaa hyvnkin rennosti. Koppaa kengät pois jalasta ja avaa hyvä kirja tai ristisanatehtävä matkan ajaksi, kuljettaja kun vie sinut perille joka tapauksessa.

Paikallisliikenteen aikataulut saattavat pienemmissä kaupungeissa olla hieman ongelmallisia joskus, mutta jokaisessa kaupugissa bussit kuitenkin liikkuvat tavalla tai toisella. Varaa siis vain enemmän aikaa paikasta toiseen liikkumiseen, niin onnistuu paikallisliikenteen busseillakin ympäriinsä suhata.

Fillari tai vaikka kävellen

Joskus sitä kuulee hulluja juttuja, jotka todistetaan oikeiksi. Joku on yllytyshulluna tai ihan omasta kahjosta ideastaan lähteä pidemmällekin reissulle fillarilla. Ei kai se ongelma ole, jos vaan on näppärä pakkaamaan tavaransa pieneen tilaan ja reisilihakset kestävät fillaroinnin läpi Venäjän. Siitä sitten vaan, fillarin renkaisiin ilmaa ja kohti seikkailuja.
Pyörällä liikkuminen

Kimppakyyti

Tunge itsesi kavereiden kyytiin, jos he ovat samoina päivinä liikkumassa samoille suunnille kuin sinä. Somessa on myös olemassa ryhmiä, joissa milloin kukain etsii kyytiä milloin mistäkin. Tai joku on matkaamassa Kotkasta Helsinkiin ja kertoo kaipaavansa matkaseuraa ja polttoaineiden kustannuksiin osallistujaa. Tsekkaa siis mahdolliset kimppakyydit. Typeräähän se on matkata samalta suunnalta toiseen ja ajella kaverin kanssa perätysten. Ja jos porukaltanne ei löydy omaa autoa, voitte aina hankkia vuokra-auton. Vuokraamalla vaikka minibussin isompikin porukka mahtuu kyytiin, kustannukset pienenevät ja luonto kiittää!

Mitä muuta

Matkustamiseen todellakin liittyy erityisen tärkeästi paikasta toiseen liikkuminen, mutta mitä muuta kannattaa ottaa huomioon ekologisessa matkusrtamisessa? Omat matkatavarat saattavat liittyä ekologisuuteen melko suurena osana. Ainakin siinä vaiheessa, kun lentokentällä laukussasi on 15 ylikiloa. Mitä jos kaikki muutkin matkustajat ovat ottaaneet saman määrän matkatavaroita? Tottahan toki moinen vaikuttaa polttoaineenkulutukseen ja mihin lie muuhunkin matkan aikana. Tarkkaile siis myös omaa toimintaasi matkustaessa maailmalla tai kotimaassa ja peilaa omia arvojasi omaan toimintaasi.

Laivamatkustaminen