Siirry sisältöön

Viisi vinkkiä tehokkaan kierrättämisen puolesta

On erittäin tärkeä kierrättää

Pelastetaanhan maapallo yhdessä, pelastetaanhan? No, ehkä me suomalaiset emme sitä yksin voi tehdä, mutta jokainen voi ainakin yrittää kantaa kortensa kekoon, jotta kaikkien olisi kiva asustella pallon päällä. Ja jotta meillä tosiaan olisi mahdollisimman hyvinvoinva pallo asustella.

1  Kirppari

Vaatteita, huonekaluja, astioita, sisustusjuttuja, ihan mitä vaan. Mitä ikinä etsitkin, niin kannattaa lähteä liikkeelle käytetyistä tuotteista. Jos hakusessa on nojatuolin kaveriksi rahi, miksi siitä ei laittaisi ilmoitusta somen eri ryhmiin? Jonkun roska kun on toisen aarre.

Vaatteiden kanssa voi toimia täysin samoin. Toki jos hakusessa on juuri tietty vaatekappale, niin onhan se kiva hakea sieltä tietystä kaupasta, jossa tiedät sen olevan. Jos taas kyseessä on niin sanottua muuten vain-shoppailua, lähde kirppareille. Kirppareilla on tänä päivänä mahdottoman hyviä vaatteita tarjolla niin lapsille kuin aikuisillekin. Ja ne edeltä mainitut somen eri vaihtoringit ja –ryhmät ovat ihan maailman parasta kierrätystoimintaa. Laita kirppariryhmään ilmoitus etsimästäsi tuotteesta ja lähes aina joltakin löytyy sellainen ylimääräisenä.

Samaa pätee tietenkin toisinpäin. Jos itselläsi on ylimääräisenä vaatteita tai vaikka kirjahylly, niin äkkiä ilmoitusta somen ryhmiin. Joku on aivan varmasti kirjahyllyn ja hyvien vaatteiden tarpeessa. Tietenkin kirpparihinnoin!

VINKKI! Kierrätys alkaa jännästi kiinnostamaan enemmän, kun lukee miksi kierrättäminen kannattaa, ja miten se auttaa luontoa ja maapalloa. Tässäkin yksi hyvä sivusto joka kannattaa lukea: http://www.ymparistoosaava.fi/kone-ja-metalliala/index.php?k=22621

2 Roskat

Jokaiselle meistä lajittelu ei tule ihan itsestään, laiskuuttako? Jokaiselle on kuitenkin luotu mahdollisuus kierrätää roskansa helposti, ainakin täällä Suomen maassa. Kotipihaan saa tilattua paikalliselta jäteyhtiötlä roskasäiliötä jos jonkinlaista ja siitähän se kierrätys voikin alkaa. Kerrostaloissa ja rivitaloissa asuvilla useimmiten kaikki mahdollinen kierrättämistä varten löytyykin pihasta. Jos siis roskien kierrätääminen ei vaan onnistu, niin on syytä katsoa peiliin.

Syyttävää sormea ei kuitenkaan kannata osoitella. Kannattaa ennemmin lähteä kannustamaan ihmisiä kierrättämiseen. Tai oikeastaaan kannattaa aloittaa pelkästään siitä, että jokainen laittaisi roskansa edes jonkinlaiseen roskapönttöön. Roskien heittäminen pitkin maita ja mantuja ei johda mihinkään, mutta jokainen meistä siihen varmaan silloin tällöin sortuu. Aloitetaan siis kaikki yhdessä siitä, että roskat laitetaan roskakoriin ja jatketaan sitten myöhemmin kierrättämisen opetteluun.

Luonto kiittää kun kierrätät

3 Yhteisesti

Pohtiessasi uutta höyrymopin ostamista, kannattaa ehkä haastatella myös kavereita, jos he haluaisivat tulla mukaan moiseen hankintaan. Kyllä, joku saattaa ajatella että tuotteiden ostamisen ja kierrättämisen kanssa ei ole mitään tekemistä, mutta.. Allekirjoittanut on kyllä sitä mieltä, että yhteishankinnat myös tukevat kierrättämistä. Mitä järkeä siinä on, että kaveri menee ostamaan höyrymopin ja sen jälkeen minä kävelen kauppaan ostamaan samaisen vekottimen. Tai miksi saman metsäpalstan osakkaat hankkisivat jokainen oman mönkijän työntekoa varten? Toki useammasta tehokkaasta sähkövinssistä voi olla hyötyä, mutta siihen ne useamman koneen hyödyt jäävät, varsinkin jos Miksi emme osta moista tuotetta yhdessä ja käytä sitä vuorotellen kun tarvetta on?

4 Jäämistö

Olkoon kyseessä mummon tai kenen vaan jäämistö ja kaapin perukat, niin sinne tonkimaan käyttökelpoista tavaraa! Ihan varmasti isovanhempien tai vanhempien nurkista löytyy hyvää ja käyttökelpoista tavaraa, kun vaan ottaa silmän käteen ja tarkkailee. Jos hakusessa on esiemrkiksi räsymattoja, ei todellakaan kannata lähteä sellaista ostamaan uutena.

Mummot, niillä jokaisella on olemassa räsymattoja, satoja erilaisia. Näin joulun alla tulee ihmiset tulevat aivan hulluiksi joulukoristeiden ja jouluvalojen kanssa. Kun käyt virittämässä mummolle kuusen ja jouluvalot, kannattaa kysäistä mummolta mahdollisuudesta jakaa joulukoristeet. Ei tarvitse mennä ostamaan kaikkia uusia kuusenkoristeita, kun mummolla olisi tarjolla joulukuusenpalloja vähintään tuhat.

Tämä logo tarkoittaa, että tuotteen voi kierrättää

5 Ota puheeksi

Puskaradio on se joka toimii taatusti. Jos hakusessa on esimerkiksi joulua varten lasipurkkeja, sano se ääneesi kaverille ja perheelle. Uskoisin, että purkkeja alkaa ilmestyä kuin sieniä sateella. Olkoon kyseessä mikä tahansa vekotin tai tuote, kannattaa todellakin ensin varmistella olisiko jollain lainata moista tuotetta ennen ostopäätöstä. Jos tuotetta tarvii kerran vuodessa, niin ehkä on syytä olla ostamatta kyseistä vekotinta ja tyytyä lainaamaan se joltain muulta.